انواع چرم های طبیعی و مصنوعی

شیدا رضایی 2 سال پیش
10 دقیقه مطالعه
چرم های طبیعی و مصنوعی
یکی از جنس های لباس های ما که کاربردی وسیع از گذشته تا به حال در مد و فشن داشته، لباس های چرم است. چرم در واقع از پوست حیوانات مرده تولید می شود و پس از طی مراحل مختلف بهبود و زیبا سازی می شود و هم چنین در ساخت و تولید کیف و کفش، پوشاک، پوشش مبلمان و... کاربرد دارد و در توسعه فرهنگ و تمدن امروز نقش چشم گیری داشته است. از آغاز نسل بشر تا به امروز، اغلب در هر دوره چرم یکی از موارد پوشش بادوام و ماندگار بوده است. در این مقاله قصد داریم شما را با انواع چرم آشنا کنیم.

انواع چرم بر اساس منبع

چرم بر اساس منبع تولید به دو دسته چرم حلال و چرم حرام اشاره دارد. چرمی که از پوست حیوانات حرام گوشت تولید شود قطعا حرام خواهد بود. اگر چرم از پوست حیوان حلال گوشت ساخته شود اما آن حیوان با روش های اسلامی ذبح نشده باشد، چرم به دست آمده حرام است.

انواع چرم بر اساس نحوه تولید


انواع-چرم

چرم ها بر اساس نحوه تولید به دو دسته چرم طبیعی و چرم مصنوعی تقسیم می شوند که در ادامه مطلب با آن ها بیشتر آشنایی پیدا خواهید کرد.

انواع چرم طبیعی

چرم طبیعی که از دباغی پوست حیواناتی مانند گاو، گوسفند، کروکدیل، مار، مارمولک و شترمرغ تولید می شود از کیفیت بالایی برخوردار می باشد. چرم طبیعی بر پایه استحکام و نرمی انواع مختلفی دارد که در ادامه به بررسی آن ها می پردازیم.

چرم-پوست-مار

چرم طبیعی سبک

چرم سبک تولید شده از پوست حیواناتی نظیر گوسفند، بره، بزغاله و بز می باشد. از نام آن نیز گویاست که این چرم نسبت به دیگر چرم ها ضخامت کمتری را دارا است. از آن جا که برای تولید دستکش، کلاه و لباس های چرمی مانند پالتو و کاپشن، هر چه وزن آن ها سبک تر باشد استفاده از آن ها برای افراد راحت تر می شود. از چرم سبک برای تولید اقلام نام برده شده استفاده می کنند، چرا که راحت و سبک است. از آن جا که چرم سبک از دسته چرم های نرم با مقاومت کم می باشد، احتمال آسیب رسیدن به آن یا چروک شدنش بالاست! پس توصیه می شود که در نگهداری از آن بسیار محطاتانه عمل کنید.

چرم نیمه سنگین 

چرم نیمه سنگین تولید شده از پوست حیواناتی مانند تمساح، کروکدیل، شترمرغ، مارمولک است. مقاومت و ضخامت چرم نیمه سنگین نسبت به چرم سبک بیشتر می باشد و در مقابل ضربه و آسیب از دوام بیشتری برخوردار خواهد بود. این چرم به دلیل جذابیت و زیبایی ایی که دارد از آن در ساخت کیف های زنانه، چمدان ها، کمربند های ویژه، کفش های زیبا و مرغوب مورد استفاده قرار می گیرد. چرم نیمه سنگین از آن جا که دست نیافتنی ست و قیمت بالایی دارد، از آن بیشتر در ساخت و تولید محصولات لوکس استفاده می شود.

چرم طبیعی سنگین

چرم سنگین از پوست حیواناتی مثل گاو، گوساله یا شتر تشکیل شده و از مقاومت و دوام بالایی نسبت به چرم ها سبک و نیمه سنگین برخوردار است. جزء بهترین و باکیفیت ترین انواع چرم طبیعی موجود در بازار است. در طی گذشت سال‌ها و استفاده از آن، ظاهر بهتری می گیرند و همچنین جذابیت خود را حفظ می‌کنند. جالب اینجاست که در گذشت زمان شکل ظاهری چشم گیری را به خود می گیرد و در جذابیت استایل شما بسیار تاثیر گذار خواهد بود.

 

انواع چرم مصنوعی

چرم مصنوعی که به چرم صنعتی نیز معروف است، در ساخت محصولاتی مانند مبل، روکش صندلی اتومبیل و برخی لباس ها کاربرد فراوانی دارد. کیفیت چندان بالایی ندارد اما با ظاهر خوب و قیمت مناسبی که دارد نسبت به انواع چرم های طبیعی به صرفه تر است. این چرم به چرم گیاهی یا وگان هم شناخته شده است. چرم مصنوعی دارای دو مدل اصلی می باشد که شامل : چرم پلی اورتان (PU) و چرم پلی وینیل کلراید (PVC).

چرم مصنوعی پلی وینیل کلراید (PVC)

چرم PVC در دهه ی 1940 در ایالات متحده ی آمریکا تولید و عرضه شد. از این چرم در ساخت محصولاتی مانند کفش، روکش مبل و فضای داخلی خودرو استفاده می شود. 

چرم مصنوعی پلی اورتان (PU)


تفاوت-چرم-pu-چرم-طبیعی

چرم PU که نام دیگر آن فوم می باشد دارای بافتی نرم انعطاف پذیر و قابل تنفس است بنا به همین دلیل بیشتر برای ساخت و تولید محصولاتی که با پوست تماس دارند قابل استفاده می باشد؛ مانند لباس و روکش مبلمان. چرم PVC از قابلیت تنفس کمتری نسبت به چرم PU برخوردار است از این رو از آن بیشتر برای محصولاتی که نیازبه دفع رطوبت دارند استفاده می شود مانند جلد کتاب و جعبه ی دستگاه های الکترونیکی. 

هر دوی این چرم‌ها (چرم PU و چرم PVC ) کاربردهای مشترکی را دارا هستند اما از نظر ویژگی با هم تفاوت دارند.

 روش های تشخیص چرم طبیعی

چرم طبیعی دارای نرمی و انعطاف می باشد اما چرم مصنوعی حالتی پلاستیکی و خشک دارد و با لمس کردن راحت تر می توانید چرم طبیعی را از چرم مصنوعی تشخیص دهید.

چرم طبیعی دارای شناسنامه می باشد و هنگام خرید شناسنامه آن را از طریق فروشنده دریافت کنید.

تشخیص چرم مرغوب و تقلبی

بو کردن چرم میتواند به شما در تشخیص طبیعی یا مصنوعی بودن چرم کمک کند دقت داشته باشید که چرم مصنوعی بوی پلاستیک میدهد.

چرم طبیعی دارای طرح های متفاوت و غیر تکراری می باشد، چرم های مصنوعی طرح های منظم و تکراری دارد.

تفاوت چرم اصل و مصنوعی 

با مشاهده پوشش پشت چرم میتوانید متوجه مصنوعی بودنش شوید چرا که پشت چرم های مصنوعی دارای نخ های رشته ای و توری می باشد اما پشت چرم های طبیعی پرز پرزی است. چرم طبیعی در مقابل حرارت نیمسوز خواهد شد و بوی آن مانند بوی موی سوخته است در حالیکه چرم مصنوعی در مقابل حرارت میسوزد و بوی پلاستیک خواهد داد.
از ویژگی مهم چرم اصل می توان به این اشاره کرد زمانیکه کمی آب به روی چرم طبیعی میریزیم بعد از چند ثانیه متوجه خواهیم شد که آب را جذب خود می کند اما اگر روی چرم مصنوعی آب بریزیم آب روی آن میماند و آب را به خود جذب نمی کند.

 

انواع چرم طبیعی بر اساس شکل ظاهری

چرم جیر (Suede Leather)

جیر از بخش داخلی پوست تولید می شود از این رو پرزهای کوتاه و نرم و مخملی دارد و از استحکام و مقاومت زیادی برخوردار نمی باشد.

جیر اغلب از پوست بره تهیه شده در برخی مواقع نیز امکان استفاده از پوست بز، گوساله و گوزن هم وجود دارد. از چرم جیر برای محصولاتی مثل کیف و کفش و اکسسوری‌های دیگر به کار گرفته می شود.

چرم-جیر

چرم اشبالت (Split Leather)

نوعی چرم به نام چرم اشبالت نیز وجود دارد که از لایه‌ی میانی پوست حیواناتی مانند گاو، گوسفند و بز ساخته می‌شود و از آن در تولید لباس، لوازم جانبی، کیف، کفش میتوان استفاده کرد. این چرم به دلیل ظاهرش ممکن است با جیر اشتباه گرفته شود؛ اما چرم اشبالت کلفت‌تر و سخت و محکم تر از جیر می‌ باشد.

چرم-اشبالت

چرم نوبوک (Nubuck Leather)

از انواع چرم های طبیعی به چرم نوبوک اشاره می شود که تشکیل شده از لایه ی خارجی پوست می باشد و به همین دلیل از مقاومت بالایی در برابر ضربه یا خراش برخوردار است. ظاهری مخملی دارد چرا که قسمت بیرونی آن سمباده زده شده و صاف است. از این چرم در ساخت کیف، کفش و کمربند استفاده می شود و هم چنین قیمت بالاتری نسبت به چرم جیر دارد.

چرم-نوبوک

چرم ورنی (Patent Leather)

چرم یکی دیگر از انواع چرم های طبیعی که از پوست گاو و گوساله ساخته شده و دارای سطحی بشدت براق می باشد. چرمی ضد آب با انعطاف پذیری بالاست. به دلیل براق بودنش در اکسسوری هایی مانند کیف و کفش این امکان را می دهد که مورد استفاده قرار بگیرد و طرفداران زیادی در حیطه ی مد و فشن را داشته باشد. 

 

چرم-ورنی

چرم کروکو (Croco Leather)

چرم های کروکو چرم هایی با طرح هایی به شکل پوست مار و کروکدیل است. این طرح ها به دلیل ساییدگی در حین ساخت به صورت مصنوعی روی سطح چرم به وجود خواهند آمد. در بعضی مواقع این چرم حالتی براق به خود می گیرد و 

از این چرم در ساخت کیف و کفش، پوشاکی مانند کت و پالتو و اکسسوری ها با بهترین کیفیت استفاده می شود.

چرم-کروکو

چرم دانه بالا (Top-Grain Leather)

چرم دانه بالا نوع دیگری از انواع چرم های طبیعی، که از لایه های بالایی پوست تشکیل شده که در ابتدا سمباده یا تراش می خورد و بعد از آن رنگ آمیزی می شود. از مقاومت و سختی بالایی برخوردار می باشد اما نه به اندازه چرم دانه کامل و مبل ها و کفش های با کیفیت چرمی از همین چرم تولید شده اند.

چرم-دانه-بالا

چرم دانه کامل (Full-Grain Leather)

چرم دانه کامل همانطور که از نام آن نیز پیداست تمام دانه های طبیعی روی چرم حیوان را با نقص ها و مقاومت آن دارا می باشد. از این چرم اغلب برای کارهای سنگین که شامل جلد اسلحه است، استفاده می شود. البته این چرم در تولید محصولاتی دیگر از جمله لباس، کیف، کفش و بوت هم نقش بسازایی دارد و دارای کیفیت و مقاومت بالایی است. با گذشت سال و استفاده مکرر از این چرم، ماده ای با نام پاتینا تولید می شود که در زیباتر شدن آن بسیار کاربردی خواهد بود. 

از با کیفیت ترین چرم موجود در بازار شناخته شده و این اطمینان را به شما میدهیم که اگر کالایی ساخته شده با این چرم خریداری کنید و از آن نگهداری کنید، تا مدت زمان طولانی برایتان کار خواهد کرد.

 چرم-دانه-کامل

چرم بروشاو (Brush Leather)

چرم بروشاو نوعی چرم نیمه ورنی است که دارای سطحی براق است و در تهیه و تولید کفش و لباس های رسمی کاربرد چشم گیری دارد.

چرم الگانت (Elegant Leather)

چرم الگانت از پوست گاو یا بز تولید شده و سطحی لطیف با کمی براقی را دارا می باشد که از آن در تولید کیف، کفش، پالتو، دستکش، رو مبلی و ... استفاده می شود.
چرم الگانت از زیبا و دل پسند ترین چرم های موجود در بازار است. الگانت از بالاترین لایه ی پوست تولید می شود و به همین دلیل چرمی با کیفیت و لوکس شناخته شده که در برابر خراش و آسیب بسیار با دوام است. 

چرم-الگانت

 

چرم فلوتر (Floater Leather)

فلوتر چرمی لطیف با ضخامت بالا و مقاومت عالی می باشد که از پوست گاو تولید شده است. در ساخت کیف و کفش های زنانه و مردانه، کمربندهای خاص، دستکش و روکش مبلمان، این چرم مورد استفاده قرار می گیرد.

چرم-فلوتر

چرم چاپی (Printed Leather)

همان گونه که از نام آن نیز پیداست در چرم چاپی بر روی محصولات چرم، طرح های دلخواهی چاپ می کنند. با وجود این چرم به سادگی می توان هر تصویری از جمله تصاویر گل ها را بر روی محصولات چرم طبیعی یا مصنوعی بوجود آورد.
هم چنین کاربرد زیادی در زمبنه تولید کیف و کفش های زنانه و مردانه دارد.

 

 مزایای چرم طبیعی

  • ماندگاری 
  • انعطاف پذیری 
  • تنوع
  • قابلیت تنفس
  • طبیعی بودن
  • عمر نامحدود
  • قیمت بالا با ماندگاری با دوام
  • بوی جذاب

طریقه محافظت از چرم

دور از آفتاب نگهداری شود چرا که نور خورشید چرم را خشک و شکننده می کند.

دور کردن از مکان های تیز و لبه دار! اگر به چرم آسیبی برسد و پاره شود بازگشت آن به روز اول غیر قابل ممکن است پس در نگهداری از آن کوشا باشید. 

در محیطی خشک و خنک نگهداری شود زیرا مکان های دارای رطوبت باعث ایجاد کپک در چرم می شود.

استفاده از مرطوب کننده که شامل کرم لباس و وسایل چرم می باشد برای پیشگیری از خشک شدن یا ترک خوردن چرم راهکار خیلی مناسبی است.

از صابون یا مواد شوینده برای تمیز کردن چرم استفاده نکنید زیرا که روغن های طبیعی موجود در چرم را از بین می برند و چرم را خشک می کنند. برای تمیز کردن چرم استفاده از یک پارچه ی مرطوب جایز تر است.


اگر چرم های طبیعی و مصنوعی دیگری را می شناسید که در این مقاله به آن اشاره نشده است، در قسمت دیدگاه شما نظرات خودتان را با ما در ژومنت به اشتراک بگذازید.