غذای شب چهارشنبه سوری
بر طبق سنت
از دیر ایام رسم بر این بوده که یک سری غذاها و تنقلات در
این شب فراهم شده باشد که البته این غذاها در هر شهر و دیاری متفاوت از یکدیگر است. در ادامه برخی از معروفترین غذاهای شب چهارشنبه سوری را معرفی خواهیم کرد.
چهارشنبه سوری همراه با آش
یکی از غذاهایی که حضور پررنگتری در این لیست
دارند آش است. ایرانیها انواع مختلفی از آش را در دستور غذایی خودشان دارند و بعضی
از این آشها طبق رسوم در این شب پخته میشود.
انواع آش
مختص به شب چهارشنبه آخر سال
در سالهای اخیر و از دیرباز یکی از غذاهای محبوب شب چهارشنبهسوری ،
آش رشته است که یکی از غذاهای محبوب ایرانی محسوب میشود و یکی از آشهای خوشمزه سفرههای
ایرانی است.
یکی دیگر از آشهایی که در سنت ایرانیها و برای سفره شب چهارشنبهسوری درست میشود آش ابودردا است. این آش داستان مخصوص به خودش را دارد و نقل
است که این آش را به نیت شفای افراد مریض در سال جدید درست میکنند و خانواده فردی که
بیمار دارند در شب چهارشنبهسوری این آش را به نیت شفا درست میکنند.
در بعضی از شهرهای شمالی رسم به درستکردن آش ترش
مازندران است. این آش حتی در شب یلدا نیز در مازندران درست میشود.
فهرست غذاهای چهارشنبه سوری
با نگاهی دیگر به فهرست غذای شب چهارشنبه سوری میتوان نام
غذاهایی مانند رشتهپلو، مرصعپلو، خورش شیش انداز، تره ترش شمالی، کلمپلو شیرازی، دیماج قزوین و سوتی پلو را نام برد.
مقدس بودن عدد هفت
شاید از بزرگترهای خانوداه هم در این مورد شنیده باشید که در ایران باستان رسم
بوده است که به علت مقدس بودن عدد هفت ، هفت مدل پلویی که شامل مواد غذایی عدس، زیره، کشمش، گردو، خرما، رشته و سبزی بوده است را درست کنند و برای این شب تدارک
ببینند. این ها از جمله خوراکیهای معروف این شب هستند.
تنقلات شب چهارشنبه آخر سال
از دیگر تنقلات شب چهارشنبهسوری آجیل مشکلگشا بوده است. آجیل در زمان قدیم نمادی از شادی و شگون به شمار میرفته و رسم بر این بوده است که از
آجیل شیرین استفاده شود. جالب است که بدانید به نیت عدد هفت مقدس ایرانیهای باستان
این آجیل نیز از هفت مغز تشکیل میشود.
مراسم قاشقزنی و خوراکیهای چهارشنبه سوری
ازایام قدیم رسمی مبنی بر قاشقزنی وجود دارد به
این صورت که به دختران و کودکان کاسه و قاشقی میدهند تا با آن پشت در خانهها بروند و مراسم قاشقزنی را اجرا کنند. بچهها در خانه را میزدند و افراد حاضر
در خانه ظرف آنها را با آجیل و شکلات و شیرینی پر میکردند.
ایران کشوری بافرهنگ و سنتهای متفاوت است که در آن هر شهری
رسم و آداب خودش را برای جشن شب چهارشنبهسوری دارد. غذاهای سفره شب چهارشنبهسوری
برای هر شهر و روستا متفاوت است. در ادامه نگاهی به غذاهای شب چهارشنبه آخر سال در چند
شهر داریم.
مازندران
غذای شب چهارشنبه آخر سال شهر مازندران، جدای از آشهایی که
نام بردیم، آش هفت ترشی است. همانطور که از قبل مقدس بودن عدد
هفت را توضیح دادیم مازندرانیها آش هفت ترشی را به علت وجود هفت نوع سبزی و هفت
نوع ترشی و هفت نوع حبوبات مختلف در این شب درست میکنند.
شیراز
در شهر شیراز غذای دیگری را تدارک میبینند. در این شب
رسم است که حلواهای مختلفی را درست کنند و به همراه آش رشته بر سفره چهارشنبهسوری
قرار بدهند. همچنین شیرازیها رسم دارند در این شب کلمپلو که یک غذای اصیل شیراز است را
درست کنند.
خراسان
در استان خراسان چند نوع پلو میپزند و در شب
چهارشنبهسوری آن را بین فقرا، نیازمندان و همسایهها پخش میکنند.
استان مرکزی
در استان مرکزی و شهرهای اطراف آن با درستکردن حلوا و نقل شکرپنیر
که قدیمیها نام میبرند برای اموات خیرات و از آنها یاد میکنند.
شهرهای ترکزبان
در شهرهای ترکزبان رسم بر پختن غذایی با نام سوتی پلو
است. این غذا یکی از خوراکهای سنتی و قدیمی شهرهای اردبیل و تبریز است و دستور پخت
خاص خودش را دارد و در پختن آن بهجای آب از شیر استفاده میشود.
قزوین
در شهر قزوین برای این شب غذای دیماج را درست میکنند این غذا با مواد سادهای
درست میشود. البته دیماج در قزوین بهعنوان غذا محسوب نمیشود؛ بلکه در کنار غذا
سرو میشود.
در قدیم بسیاری از خانوادهها پس از پایان آتشافروزی دانههای
نباتی و مغزهایی که داشتند را روی همان آتش بانمک بهاصطلاح بو میدادند و مغزهای بوداده
را میخوردند. این مغزها شامل تخمه هندوانه، گندم، فندق، تخمهکدو، تخمه آفتابگردان،
تخمه خربزه، نخود و شاهدانه است. تمام این کارها باهدف و نیت خاصی انجام میشده است. بزرگترها
بر این اعتقاد بودند که هر کس از این دانههای نباتی بخورد بدیها از او دور میشود
و به خلقوخوی خوب آراسته میشود.
در چهارشنبهسوری به جا آوردن آیین و سنتهای دیرینه رسم
است و ما در این بلاگ سعی داشتیم تا شما را با بخشی از این سنتها و غذاهای شب چهارشنبهسوری
آشنا کنیم. نظرات خودتان را در این رابطه در سایت ژومنت با ما به
اشتراک بگذارید!